Meteen naar de inhoud

Veertigdagentijd = verdiepen

Soms lijkt het leven maar voorbij te vliegen, zonder dat je het echt bewust meemaakt. Hoe vind je verdieping? Hoe kun je meer concentratie vinden en je richten op wat er werkelijk te toe doet? 

Christenen zoeken daarnaar in hun Veertigdagentijd. Traditioneel vasten ze in deze periode: ze nuttigen geen alcohol, vlees en lekkernijen, behalve op zondag. Tegenwoordig zijn er ook andere vormen van vasten gangbaar: je kunt bijvoorbeeld geen social media gebruiken of geen televisie kijken. 

Voor christenen is de Veertigdagentijd vooral een tijd van bezinnen en verdiepen. Het vasten is een manier om jezelf te oefenen in kiezen. Door heel bewust nee te zeggen tegen voedsel, leer je ook beter nee te zeggen tegen wat je verder niet wil in je leven. En daarmee ook ruimte te scheppen voor wat je wel wilt.

Vasten is een manier om jezelf te oefenen in kiezen.

In de Bijbel
De Veertigdagentijd is gebaseerd op het verhaal dat Jezus veertig dagen vastte in een woestijn. Dat kun je vinden in Matteüs 4 en Lucas 4. Een van de bekendste Joodse profeten trok zich ook veertig dagen terug in de woestijn. Dat verhaal vind je in 1 Koningen 19.

Datum
De Veertigdagentijd is een periode van zes weken, die loopt van de woensdag na carnaval tot Pasen. Voor de rekenaars: inderdaad, dat zijn bij elkaar zesenveertig dagen, maar de zondagen tellen niet mee, dus dan kom je toch weer keurig op veertig dagen uit!

Carnaval

Het vasten is ook de reden dat het weekend ervoor het vaak carnaval is. Het woord carnaval stamt af van het Italiaans voor ‘geen vlees’. Tijdens dit feest ga je nog even uit je dak, voordat de serieuze tijd begint.

Minimalisme

Een beweging die verwant is aan de Veertigdagentijd, is het minimalisme. Aanhangers daarvan willen alleen spullen bezitten die ze echt nodig hebben. Daarbij past ook het wonen in een zogeheten ‘tiny house’: een woning met het formaat van een klein vakantiehuisje. Een belangrijk motief is om zo het milieu minder te belasten en om meer tijd en ruimte te hebben voor wat je echt belangrijk vindt in het leven (vrienden, reizen, vrijwilligerswerk). De Japanse Marie Kondo, bekend van de Netflix-serie Tidying Up, schreef een bestseller over het opruimen van je huis. Dat kan helpen om rust en focus te vinden.