Wat kun je van een bijeenkomst verwachten? Mag je meedoen als je Boeddhist bent? Is Vieren bedoeld om je te bekeren? Wat kost het? Deze vragen beantwoorden we graag.
Wat kan ik verwachten van een bijeenkomst van Vieren?
Dat kan enorm variëren, en dat is de kracht van Vieren. Je kunt denken aan: bij iemand thuis met de groep luisteren naar een lied en dat bespreken of het Bijbelverhaal lezen waarbij iedereen een ander ‘personage’ leest of een korte video kijken en daarover doorpraten. Je merkt het al: het is vooral samen, dus met een groepje van mensen die ook nieuwsgierig zijn naar het christelijk geloof. De gespreksleider kan je meer vertellen.
Waarom gaat Vieren uit van de christelijke feestdagen?
De eerste generaties van christenen begonnen spontaan feesten te organiseren rondom het belangrijkste van hun geloof. Tegenwoordig vieren gelovigen die nog steeds, inmiddels in alle landen over de hele wereld. Het zijn blijkbaar feesten die in elke cultuur mensen raken. Daarom zet Vieren die feesten centraal: voor als je wilt kennismaken met het christelijke geloof en dat ook wilt ervaren.
Is Vieren bedoeld om mij te overtuigen en te bekeren?
Nee, met Vieren kun je vrijer je eigen keuzes maken. Veel mensen kennen het christelijk geloof niet echt en hebben weinig ervan zelf meegemaakt. Met Vieren geef je jezelf de kans serieus te onderzoeken wat het betekent om te geloven en hoe jij daar zelf in staat. Het is een beetje als je teen in het water steken: je kunt allerlei meningen horen over de temperatuur van het zwembad, maar pas als je het zelf voelt, kun je bepalen of je wilt zwemmen.
Mag ik ook meedoen als ik bijvoorbeeld atheïst of Boeddhist ben?
Natuurlijk! Vieren is kennismaken met het christelijke geloof, aan de hand van de christelijke feestdagen. In de gesprekken hierover ben je volledig vrij en is elke inbreng gelijkwaardig.
Hoe is Vieren opgebouwd?
Bij Vieren kunnen er zeven christelijke feesten aan bod komen: Advent, Kerst, de Veertigdagentijd, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Bij elk feest zijn er zeven onderdelen die je kunt doen, van het doorpraten over een korte video tot het maken van een ‘streepgedicht’.
Moet ik betalen om met Vieren mee te doen?
De gespreksleiders van Vieren zijn enthousiast over het christelijke geloof en dat willen ze graag delen. De cursus kost dus niets. Wel dragen de meeste deelnemers hier en daar praktisch iets bij, bijvoorbeeld door een keer voor jullie te koken of door iets eenvoudigs te regelen voor een oefening. Als jullie samen eten, kan het zijn dat je bijvoorbeeld afspreekt onderling de kosten te delen of een vrijwillige bijdrage te leveren.
Mag ik halverwege stoppen?
Nee, je zit nu voor de rest van je leven vast in een sekte en je zult je familie nooit meer zien!
Oké, serieus: uiteraard kun je elk moment stoppen, je bent vrij, en het is natuurlijk fijn als je dan even uitlegt waarom.
Spreken de experts in de video’s namens de hele kerk?
Bij Vieren horen video’s waarin vier experts aan het woord komen. Binnen het christendom zijn er diverse stromingen. De experts in de video’s vertegenwoordigen enkele, maar niet alle stromingen. Vanuit hun eigen achtergrond vertellen zij vooral wat elk feest voor hen persoonlijk betekent. Praat erover, denk mee en ontdek zo verder hoe je er zelf in staat!