Meteen naar de inhoud

Advent = hopen

Waarvoor kom je eigenlijk uit je bed? Wat geef je kracht om door te gaan als het tegenzit? Kun je verwachten dat het leven werkelijk beter wordt? Daarover gaat het christelijke feest Advent.

Met Kerst vieren christenen dat Jezus is geboren. Advent is daar naartoe leven. Het woord ‘advent’ is afgeleid van het latijnse woord voor: komst. Advent betekent voor veel gelovigen: hopen. Want je beseft dat er nog van alles ontbreekt in dit leven en je verwacht dat God iets nieuws zal brengen. 

Datum
Advent wordt de vier zondagen voor Kerst gevierd. En omdat die zondagen jaarlijks iets verschuiven, begint Advent telkens op een iets andere datum: een van de laatste dagen van november of een van de eerste dagen van december.

In de Bijbel
De belangrijkste verhalen bij Advent kun je teruglezen in Lucas 1. Daar kondigt een engel aan Maria aan dat ze een kindje zal krijgen. Ook lees je daar hoe Johannes de Doper wordt geboren, die vrij jong al een bekende profeet wordt en de mensen voorbereidt op Jezus.

Hoop blijkt een belangrijke factor te zijn voor je geestelijk welzijn.

Positieve psychologie

Psychologen onderzoeken pas sinds kort hoe hoop werkt. Het blijkt een van de belangrijkste factoren te zijn voor je geestelijk welzijn. De zogeheten ‘positieve psychologie’ ziet het daarom als haar taak dat mensen met klachten allereerst weer te leren hopen. Journalist Joris Luyendijk publiceerde onlangs een boek waarin 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers verwoorden hoe zij hoop houden. Telkens blijkt dan: wie hoopt heeft, beseft dat het leven beweeglijk en open is. Er kan meer gebeuren dan je je kunt voorstellen.

Levenswijsheid

In Advent is heel wat levenswijsheid te vinden. Daarover gaat ook het volgende filmpje.