Meteen naar de inhoud

Kerst = omarmen

Hoe leef je echt, ten volle? Iedereen kan wel eens het gevoel hebben maar ‘half’ te leven. Op je werk ben je er misschien niet echt bij. Of je hangt achter de tv en het voelt alsof er meer uit te halen is. Daarover gaat Kerst ook.

Christenen zien Kerst als het ‘omarmen’ van het leven. Ze vieren dat Jezus werd geboren en ze geloven dat hij een gewoon mens was, maar tegelijk God. God ‘omarmde’ daarmee dus het hele menselijke leven: hij bleef niet veilig ver weg in de hemel, maar ging het leven in alle aspecten aan, de leuke kanten én de donkere. Kerst is het bekendste christelijke feest. Het wordt over de hele wereld in vrijwel alle landen gevierd.

Geloven kan vaak wat ‘geestelijk’ klinken, verstandelijk. Maar Kerst betekent dus ook dat God een lichaam krijgt. Dat past bij wie wij zijn als mensen. In het Westen vinden we dat je moet ‘praten’ over je problemen, maar een gepaste omhelzing kan minstens zo waardevol zijn. Het verlangen daarnaar heet tegenwoordig wel ‘huidhonger’. Baby’s die veel worden aangeraakt, groeien sneller, huilen minder en zijn later in hun leven gelukkiger. Babymassage of Shantala is bijvoorbeeld een methode om je kindje liefdevol te masseren. Zo krijgt het kindje al vroeg mee dat het er helemaal toe doet.

God bleef niet veilig in de hemel, maar ging het leven aan.

In de Bijbel
De klassieke kerstverhalen lees je in Matteüs 2 en Lucas 2: Maria die bevalt, de drie ‘wijzen’ en de herders die op kraamvisite komen, en de vlucht van het jonge gezinnetje naar Egypte.

Datum
Kerst valt op 25 december. Daarbij heeft Tweede Kerstdag, op 26 december, verder geen extra betekenis.

Zonnewende

In de bijbelverhalen staat niet op welke datum Jezus is geboren. Het zou kunnen dat het in de lente of de zomer viel, omdat hij in een lege voerbak werd gelegd en de dieren dus blijkbaar buiten graasden. De datum van Kerst is vooral gekozen om de symbolische waarde: het valt vlak na de zogeheten zonnewende, wanneer de dagen weer langer worden. Christenen ervaren de komst van Jezus als een soort zonnewende: in een wereld die donker kan zijn, keert het licht terug.