Meteen naar de inhoud

Pasen = herstellen

Er gaat in het leven veel kapot. Relaties breken, ons lijf raakt gewond, onze geest beschadigd. Hoe herstel je dan? Hoe kun je genezen en hoe kan het weer beter worden, al is het maar een beetje?

Dat is een van de vragen van Pasen. Pasen is het grootste christelijke feest: gelovigen vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Nogal een herstel. En een herstel van nota bene de dood. Als dát mogelijk is, wat kan er dan allemaal nog meer? Dat is het gevoel van christenen bij Pasen. Als er zoiets extreems kan gebeuren, dan kun je nog veel meer verwachten, ook in je eigen leven, bij situaties waar je misschien wel alle moed hebt opgegeven.

Veel christenen geloven dat met Pasen Jezus een soort stukje hemel op aarde werd. De hemel is de ‘dimensie’ van God, de werkelijkheid waar hij aanwezig is. En toen Jezus opstond uit de dood, was hij helemaal vol van die hemel. Hij kon niet meer ziek worden, hij zou niet meer sterven. Er gaat veel kapot in dit leven, maar hij kon niet meer stuk.

Als dát mogelijk is, wat kan er dan allemaal nog meer? Dat is het gevoel van christenen bij Pasen.

In de Bijbel
Over Jezus’ opstanding kun je lezen in Matteüs 28, Lucas 24 en Johannes 20 en 21.

Datum
Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente, ergens tussen eind maart en eind april.

Passie

Het woord Pasen is afgeleid van het Joodse feest Pesach. Joden denken dan terug aan hoe zij lang geleden in Egypte slaven waren, maar onder leiding van Mozes konden ontsnappen en een eigen thuis kregen. Pesach betekent passeren: de dood ‘passeerde’ hen. 

Je hoort in Pasen ook ‘passie’ terug, dat oorspronkelijk ‘lijden’ betekende. Daarom heet deze periode ook wel de passietijd, met toneelstukken over Jezus’ kruisiging (passiespelen) en het jaarlijks terugkerende tv-fenomeen The Passion

Bijna-dood-ervaringen

Er is de laatste tijd veel interesse in zogeheten bijna-dood-ervaringen. Het gaat dan om mensen die geen levenstekenen meer vertonen, maar wel weer bij komen en vervolgens beschrijven dat ze in een soort hemelse toestand waren en daar soms ook overleden geliefden hebben ontmoet. Ongeveer 4% van de mensen, over de hele wereld, meldt zo’n ervaring, blijkt uit onderzoek. Is dit een aanwijzing dat er inderdaad meer is dan de dood? Iets dat sterker is dan de dood?