Meteen naar de inhoud

Hemelvaart = vertrouwen

Soms moet je in het diepe springen. Misschien wel vaak. Want we weten zoveel niet: wat er volgend jaar gebeurt totaal niet, maar ook van wat er morgen gebeurt niet. En ga maar na: zelfs wat er over een minuut gebeurt, kan totaal anders uitvallen. Hoe kun je dan vertrouwen?

Voor veel christenen gaat Hemelvaart over die vraag. Met Hemelvaart vieren christenen hoe Jezus naar de hemel vertrok. In het Bijbelverhaal was hij, na zijn opstanding uit de dood, gedurende veertig dagen regelmatig verschenen aan zijn volgelingen, maar die periode stopt nu en zij moeten nu op eigen benen leren staan. Maar hoe doe je dat? En waarom zou je?

Jezus’ hemelvaart betekent voor gelovigen dat Jezus vertrouwen in ons mensen stelt. God geeft ons vrijheid om eigen keuzes te maken, zonder dat hij voortdurend zichtbaar is. Dat kan inspireren om met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien, ook al kun je weinig voorspellen van hoe het zal gaan, zelfs van wat er over een minuut precies gebeurt.

God geeft ons vrijheid om eigen keuzes te maken, zonder dat hij voortdurend zichtbaar is.

In de Bijbel
Je vindt het bijbelverhaal over Jezus’ vertrek van de aarde in Handelingen 1.

Datum
Hemelvaart valt altijd op een donderdag, op de veertigste dag na Pasen, meestal ergens in mei. In veel Europese landen is dit ook een vrije dag.

Opvoeden in vertrouwen

Vertrouwen wordt intensief onderzocht. In de economie is ‘consumentenvertrouwen’ bijvoorbeeld een belangrijk begrip. Ook bij het opvoeden van kinderen en herstellen van relatieproblemen is het essentieel. Het vertrouwen dat onderwijzers laten blijken, blijkt een grote factor in de prestaties van de leerlingen. Zonder vertrouwen kunnen mensen, relaties en samenlevingen niet functioneren. Brené Brown heeft extreem populaire talks over dit onderwerp gegeven.

Dauwtrappen

Een Nederlandse traditie bij Hemelvaartsdag is dauwtrappen: vroeg opstaan om met een groepje te wandelen of te fietsen en dan dus de ochtenddauw te ‘trappen’. Dit is ontstaan om de Rooms-Katholieke Kerk heel vroeg processies hield op Hemelvaartsdag. In andere dorpen is het traditie dat de fanfare om een uur of zes in de ochtend door de straten trekt.