Meteen naar de inhoud

Kennismaken met Pieter

Dominee Pieter Both is een van de experts die aan het woord komt in de video’s bij Vieren. Maar wie is hij eigenlijk?

Pieter Both

Wie kom ik tegen als ik je voordeur door kom? Onze kinderen van vijf en zes, die zeer nieuwsgierig zijn en direct naar de deur vliegen. Ze zijn altijd sneller dan ik.

Waarom ben je eigenlijk theologie gaan studeren? Omdat ik wilde weten wat ik zelf geloofde en of het systeem waarin ik was opgegroeid wel klopte. Toen raakte de Bijbel me, de prachtige verhalen die je elke keer weer op nieuwe gedachten brengen. Zeker toen ik daarin het werk van de Geest van God ging zien.

Waar ervaar jij God? In een groep jongeren die zoeken naar zin en betekenis in het leven of in de ontmoeting met mensen. De natuur laat me ook iets van God zien, maar dan vooral het kwetsbare van de natuur.

Wat vind je de mooiste uitspraak van Jezus? Als Jezus is gekruisigd en daarna opgestaan, vraagt hij aan twee van zijn vrienden, die hem nog niet herkennen, waarom ze verdrietig zijn. ‘Weet je dan niet wat er is gebeurd?’, vragen zij. En Jezus vraagt: ‘Wat dan?’ Best grappig, want dat gaat dus over zijn eigen dood…

Hoe oud ben je? Ik ben 47. Er zijn van die momenten dat ik me realiseer dan ik ouder ben dan ik me voel.

Wat moet je absoluut niet tegen je zeggen? Dat ik op een ‘verkeerde’ manier geloof. Want ‘heb geen oordeel’ vind ik een van de belangrijkste wijsheden uit de Bijbel. Dat geeft ruimte aan mijzelf en anderen.

Meer informatie over Pieter vind je in het magazine dat bij Vieren hoort. Je kunt ook kennismaken met Peter van der BeekWillemijn van Dijk en Jeannet van Doorn.